sâmbătă, 2 iulie 2016

Recenzie~Regii Timpului de Laura Nureldin

 
 Despre: Ce ai face dacă cel mai bun prieten al tău te-ar trimite din greseală cu o masină a timpului fix în Persia antică, iar acolo ai fi imediat răpită de eunuci ai haremului măretului Xerxes? Sau dacă viața ti-ar fi pusă în pericol de nenumărate intrigi de palat într-o societate unde femeia este supusă bărbatului prin traditie? Sau dacă ar trebui să iei de sot un rege pe care deja îl cunosti din manualele de istorie, dar căruia trebuie să îi explici că un telefon nu înseamnă să vorbesti cu spiritele, automobilele nu sunt care ale zeilor, iar vasul de toaletă este un accesoriu foarte util? Tinerei Mora, un normal locuitor al Los Angeles-ului din zilele noastre, iată că, din întâmplare, chiar i se petrec toate acestea. Si nu disperă, pentru că stie că propria ei personalitate este mai puternică decât niste hopuri banale precum obligatoriile călătorii zilnice între milenii, asasinate pe bandă rulantă sau socuri culturale de ambele părti. Nu disperă pentru că este o femeie hotărâtă, pragmatică, cu umor, dar si… îndrăgostită. Iar dragostea cere sacrificii, nu? Chiar dacă ajungi Regină.

– Câti ani are iubitul tău?
– 2500.

Pentru inceput vreau sa le multumesc celor de la editura Herg Benet pentru ca mi-au oferit acest exemplar pe care voi il puteti comanda de aici dar si pentru increderea acordata.

 Parerea mea: Imi doream aceasta carte de mult timp, iar dupa ce mi-a fost oferita de catre cei de la Herg Benet am decis sa o citesc si nu mi-a parut rau. A fost o doza de relaxare, cartea reusind sa ma scoata dintr-un reading slump teribil. Desi este tratata o situatie destul de serioasa ce il are in prim plan pe Marele rege Xerxes al Persiei, Domn al Tuturor Lumilor, situatiile hilare si dialogurile degajate dintre cele doua personaje principale te transpun intr-o alta lume creand o stare de buna dispozitie ce va tine pentru mult timp.  
 Actiunea este complexa datorita alternantei dintre cele doua planuri care sunt foarte bine imbinate, atat intrigile de la curte cat si noptile petrecute in LA te determina sa nu te mai opresti din citit si odata ce te apuci de acest roman cu greu il mai poti lasa din mana.  Modul in care Laura scrie este simplu, reusind sa te captiveze indiferent de varsta, stilul acesteia este delicios, limbajul este unul simplu iar capitolele scurte, predominant este dialogul, detaliile istorice privind viata regelui sunt destul de putine pe parcursul cartii si desi este cartea de debut a autoarei se observa usurinta cu care aceasta si-a pus gandurile pe foaie. Personajele fac parte din doua lumi total diferite, cu principii diferite dar care spre final ajung sa-si impartaseasca aceleasi sentimente.
  Mora este genul acela se femeie independenta, care in viata a trecut printr-o gramada de esescuri decizand sa nu mai puna sunflet in nimic ce nu ii va aduce vreun beneficiu, aceasta traieste dupa propriile reguli iar hotararile pe care le ia ii dezvaluie caracterul foarte puternic. Alex este cel mai bun prieten al Morei, savantul nebun care decide sa dezlege enigmele calatoriei in timp, -zis si facut!- iar Xerxes este regele Persiei antice, care isi cauta o noua regina, desi modul in care este descris acesta ar reprezenta modelul barbatului perfect pe mine nu ma impresioneaza deoarece este constrans de o multime de traditii si reguli pe baza carora trebuia sa faca anumite alegeri, personajul imi creaza senzatia de superficialitate insa dupa ce apare Mora in viata acestuia el devine mult mai uman. Reactiile lui Xerxes la tot ce inseamna tehnologie si viitor sunt haioase acesta reusind sa se adapteze usor, usor la zilele noaste. Ce mi-a placut cel mai mult in carte au fost reactiile Morei fata de regulile Persiei antice si cerintele regelui, desi aceasta se afla intr-o lume veche in care femeia nu reprezinta nimic mai mult decat o distractie, Mora nu se lasa calcata in picioare si ii face pe cei ce o inconjoara sa o respecte, sa o accepte asa cum este si sa ii urmeze regulile. Desi cei doi se potrivesc perfect nu pot fi impreuna deoarece viitorul si trecutul pe care il stim deja ar putea lua o intorsatura urata, asadar cum vor rezolva aceasta problema? Veti afla doar daca decideti sa porniti la drum in aventura Morei si a lui Xerxes citind aceasta carte superba, eu va recomand cu drag si va astept cu pareri in cazul in care deja ati citit-o.

Citate: „- Orasul din care vin este, cu adevărat, măret. Cu clădiri mari, înalte, frumoase, si cu oameni minunati și talentati.Asa îsi începu Mora povestirea.
Acum stiu cum trebuie să se fi simtit biata Seherezada.”

"Tocmai am reusit să fac varză istoria antică.”

„- Trebuia să-l întâlnesc Errol Flynn, nu să fiu răpită de un idiot si dusă într-un harem din Persia Antică!
– Persia Antică? Acolo ai plecat?
– Acolo m-ai trimit tu, tâmpitule!
– Si cine e ăsta?
– A, e regele Xerxes.
Mora spusese asta cu o voce extrem de linistită – „Jimmy, ea e mătușa Edna.”
Alex nu se putea misca, nu putea vorbi sau respira. Ochii îi rămăseseră pironiti pe bărbatul care stătea în fata lui.”

„Dumneazeule… Cine ar fi crezut că e atââââât de greu să explici de ce iese apa din perete, că e în regulă să faci pipi într-o urnă de ceramică si că deodorantul nu e otrăvitor?! Dacă Alex nu găseste o cale să repare chestia asta, m-am scos: o să fiu dădaca unei belele. Una regală.”

„- Ce înseamnă „pârnaie”?
– Seamănă cu temnitele voastre, dar umblă vorba că mâncarea e cu mult mai proastă.”

„- Asadar, tu nu ai fost căsătorită, dar ai fost cu un bărbat?
– Faci misto de mine? Ti se pare că semăn cu o nenorocită de călugărită?
– Ce înseamnă „călugărită”?
– E ca o… ca o preoteasă, dar își petrece viata în celibat și rugăciuni. Nu tu bărbati, nu tu distractie, nu tu nimic.
– Înteleg.”

Nota: 4.50/5

2 comentarii:

  1. Ce recenzie frumoasă! Am văzut cartea pe mai multe bloguri, titlul şi coperta mă încântă, iar subiectul este foarte interesant.
    Lecturi frumoase! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase,eu iti recomand acest roman si sper sa reusesti sa il citesti si tu. Pupici

    RăspundețiȘtergere